De basis van alles

Spelen en bewegen zijn wezenlijke onderdelen van het dagelijks leven en de ontwikkeling van kinderen.

Bij de meeste kinderen vormen spelen en bewegen een bron van INSPIRATIE en PLEZIER. Leerkrachten, ouders en begeleiders kunnen een belangrijke rol vervullen in het al dan niet met plezier bewegen en spelen. Hierdoor stimuleren ze bij de ontwikkeling die kinderen spelend en bewegend doormaken.

In ons dagelijks leven voeren we vele handelingen uit. Uit bed komen, traplopen, het smeren van een boterham, naar school fietsen, een hand schudden, een knipoog geven. Voor het jonge kind is bewegen niet alleen van belang voor deze dagelijkse activiteiten, maar bewegen en spelen zijn zelfs heel essentieel voor hun ontwikkeling. Ze leren zichzelf, andere kinderen en de wereld om hen heen voornamelijk spelenderwijs kennen.

Motorisch minder vaardige kinderen

Kinderen die motorisch minder snel ontwikkelen kunnen in de problemen komen. Omdat bewegen bij hen niet vanzelf gaat en ze niet succesvol zijn zullen ze naar verloop van tijd niet meer willen deelnemen. Gebruikelijke reacties van kinderen in dit soort situaties zijn:
– niet meer (mee) spelen (zich terugtrekken)
– vals spelen (agressieve reacties) o.a. veranderen van spelregels
– grappig zijn, de clown spelen (clownesk gedrag)
– boosheid (overdreven reacties bij winnen of verliezen)
– veel ondersteuning vragen bij leerkrachten

Dit noem je compensatiegedrag en zo kan een kind in problemen raken. Het vertrouwen in zichzelf, zijn/ haar lichaam kan verminderen en de aard van de contacten met andere kinderen kan veranderen.
In het creëren van optimale motorische ontwikkelingskansen voor alle kinderen en specifiek voor de kinderen die het gemiddelde vaardigheidsniveau (nog) niet aankunnen is Motoriek.nl gespecialiseerd.

Op deze site staan vele invalshoeken die te maken hebben met het bewegende kind. Er is informatie te vinden voor scholen, ouders, geïnteresseerde in een cursus, materialen en methodes.

Actueel voor de overstap naar groep 3

Leerrijpheidsscreening oudste kleuters

Oudste kleuters dienen een aantal motorische vaardigheden te beheersen om succesvol cognitief te gaan functioneren. Speciaal om ze hierop te screenen heeft Motoriek.nl een methode ontwikkeld zodat je ruim voor hun overgang naar groep drie kleuters kunt screenen en – indien nodig – handvatten hebt om verder te ondersteunen. Zie hiervoor leerrijpheidsscreening