Ouders

Bewegen en Spelen is zo essentieel in het leven van een kind, dat er behoorlijk veel ouders rondlopen die zien en voelen dat het bij hun kind allemaal niet zo vanzelfsprekend verloopt. Twintig procent van de kinderen ervaart ‘problemen’ bij motorische opdrachten.

Deze kinderen zijn niet enthousiast in een speeltuin, vragen veel hulp en bevestiging bij het spelen. Vaak merken ouders door de vaardigheden van vriendjes of bij het krijgen van een tweede kind pas dat het kind wel erg voorzichtig is.

In de kleuterklas wordt er naast het spelen veel aangeboden om het kind gereed te maken voor de echte leertaken die in groep 3/ 1ste klas volgen. Kleuterjuffen merken vaak al op dat het kind opvalt bij bewegingsactiviteiten.
In goed kleuteronderwijs heeft bewegen en spelen een centrale plek om hen de kans te geven zich optimaal te kunnen ontwikkelen en voorbereiden (zie leerrijheid).

Wat is de beste leeftijd

Hulp bij de ontwikkeling van de motoriek is mogelijk vanaf baby- tot volwassen leeftijd. Hoe vroeger je aan de slag gaat hoe meer ontwikkelingskansen een kind heeft en hoe eenvoudiger en korter de remedieperiode (hulp/ interventie) hoeft te zijn. Er ontstaat een neerwaartse spiraal wanneer een kind langere tijd ongelukkig in de gymles en op het schoolplein speelt en  de aangeboden stof en uitdagingen niet kan oppakken. De achterstand wordt nog groter en de motivatie neemt af.

Duur van de interventie/ remedieperiode

Vaak is het in een periode van 12-14 weken al goed mogelijk om de ontwikkeling enorm te stimuleren en een achterstand te verkleinen. Dit is behalve meetbaar in een motorische test ook zichtbaar in het gedrag en het zelfvertrouwen van het kind.

De Motorisch Remedial Teacher en de kinderfysiotherapeut zijn binnen en buiten scholen actief in het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsachterstand bij het bewegen en spelen.

MRT

Motorische Remedial Teaching (MRT) kan worden omschreven als extra zorg voor kinderen die problemen ervaren in speel- en bewegingssituaties. Het verkleinen van deze bewegingsproblemen kan grote invloed hebben op onder andere de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Een Motorisch remedial teacher is vaak een docent Lichamelijke Opvoeding die zich heeft gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling en het remediëren van minder vaardig bewegende kinderen. De competenties van de MRT-er zijn sterk afhankelijk van de ervaring en verdere opleidingen.
Het remedieprogramma wordt bij MRT vaak ondersteund met een groepsles. Het grote voordeel daarvan is dat het kind in een kleine setting vaardigheden kan oefenen en ervaring kan opdoen die je in een individuele setting niet tegen komt. In een groepsles zijn er bijvoorbeeld wel 5 andere ballen waar je aan kunt wennen als tussenvorm voor een hele klas. Samen spelen is een een belangrijk deel van het proces en dat oefen je door samen te spelen in een groepsles.

Kinderfysiotherapie

Een kinderfysiotherapeut heeft zich na de opleiding fysiotherapie  gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Zij werken bijna altijd individueel met het kind.

Mogelijkheden

Wanneer je op zoek bent naar hulp voor je kind zijn er binnen en buiten school mogelijkheden. Kijk onder de knop Praktijk naar de verschillende mogelijkheden van Motoriek.nl.  Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Beweegkisten

Speciaal om de motorische ontwikkeling op een speelse manier te stimuleren zijn er door Motoriek.nl beweegkisten samengesteld. Deze zijn geschikt voor in de klas maar zeker ook voor thuis of voor een verjaardagsfeestje.