Visuele screening, ziet het kind het wel goed?

Het is bij Motoriek.nl mogelijk om te laten beoordeling door middel van een screening of een mogelijk motorische vaardigheid ( vangen van een bal, springen in een trampoline, klimmen e.d.) óf problemen bij het lezen en schrijven mogelijk te maken heeft met een minder goed samenwerken van de ogen.

Fixatie disparatie

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer  dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken.
Om een indruk te geven hoe iemand met fixatie disparatie teksten ervaart, wordt aan de hand van de onderstaande plaatjes inzicht gegeven.

 

Hieronder enkele filmpjes over Fixatie disparatie:

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

Visueel screener

Checklist visuele problemen
Doormiddel van onderstaande checklist kun je mogelijke aanwezige visuele problemen vaststellen.
Je kunt hiermee zelf nagaan hoe het gesteld is met de visuele vaardigheden van jezelf of van uw kind. De checklijst is hier te downloaden.

Mocht je meerdere vragen in deze lijst met ja beantwoorden en is er sprake van een lastvraag dan is het zinnig een eerste screening te laten doen.